ΛΕΜΦΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Λιποίδημα – Μία γυναικεία υπόθεση

Το λιποίδημα εμφανίζεται ως συσσώρευση λιπώδους ιστού στις παρακάτω περιοχές:

– Στο πλάι της λεκάνης (σαν «ψωμάκια»)
– Στους μηρούς
– Στις γαστροκνημίες (γάμπες)
– Σπάνια στην περιοχή των βραχιονίων (μπράτσα)

Οι περιοχές πάνω από τη μέση, και ο κορμός δεν επηρεάζονται. Αν η γυναίκα είναι αδύνατη τότε θα πρέπει οι περιοχές αυτές να είναι αδύνατες. Επίσης οι άκροι πόδες (κάτω από τους αστραγάλους) δεν έχουν καθόλου λιπώδη ιστό, παρά μόνο σε περιπτώσεις παχυσαρκίας . Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του ως μορφή «παντελονιού ιππασίας».

Λιποίδημα
Εκτεταμένο λιποίδημα

Η συσσώρευση λίπους δεν σχετίζεται με τη διατροφή και έχει κυρίως ορμονική αιτιολογία. Για τον λόγο αυτό εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες. Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί και σε άνδρες, σε έδαφος όμως ορμονικών διαταραχών.

Μία γυναίκα με λιποίδημα μπορεί, αν δεν προσέξει, να πάρει επιπρόσθετα και βάρος αναλογικά σε όλο της το σώμα. Βέβαια η περιοχή με το λιποίδημα θα παραμένει πιο διογκωμένη λόγο του επιπρόσθετου λιπώδους ιστού.

Η δίαιτα δεν παίζει κανένα ρόλο στο λιποίδημα. Οι γυναίκες αυτές όσο και αν προσέξουν με τη διατροφή, δεν πρόκειται ποτέ να χάσουν λιπώδη ιστό στην περιοχή του λιποιδήματος. Το υπόλοιπο σώμα μπορεί να αδυνατήσει κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν όμως οι προαναφερόμενες περιοχές.

Η θεραπεία του λιποιδήματος περιλαμβάνει δύο προσεγγίσεις που μπορούν να δράσουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά μεταξύ τους.

Η πρώτη, μη επεμβατική προσέγγιση, γίνεται με την εφαρμογή συμπίεσης στο λιπώδη ιστό. Έχει αποδειχτεί ότι ο λιπώδης ιστός αντιδρά πολύ καλά στη συμπιεστική θεραπεία σε συνδυασμό με κίνηση, για να μειωθεί. Αν το λιποίδημα είναι σε πρώιμο στάδιο, σε μικρό βαθμό και η γυναίκα είναι σε νεαρή ηλικία τότε η καλύτερη επιλογή είναι να κατασκευαστεί ένα συμπιεστικό ένδυμα, ειδικής κατασκευής, με μορφή κολάν ή συνδυασμός καλτσών μέχρι το γόνατο και κάπρι. Φορώντας το ένδυμα απαιτείται η συστηματική κίνηση και ειδικά αερόβιες ασκήσεις. Βέβαια για να είναι αποτελεσματικό το ένδυμα, θα πρέπει να παρθούν τα σωστά μέτρα για την κατασκευή, από εξειδικευμένο θεραπευτή. Η συστηματική εφαρμογή αυτού το μοντέλου θεραπείας οδηγεί στη βαθμιαία μείωση του λιπώδους ιστού. Μετά από μερικούς μήνες το συμπιεστικό ένδυμα δεν εφαρμόζει πλέον καλά, μιας και ο όγκος έχει μειωθεί, και χρειάζεται η κατασκευή καινούριου. Για έντονα λιποιδήματα απαιτείται συνολικός χρόνος περίπου 18 μηνών για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φωτό Κολάν σε λιποίδημα
Συμπιεστικό ένδυμα σε λιποίδημα

Μία αποτελεσματική επίσης προσέγγιση για την αντιμετώπιση του λιποιδήματος είναι η λιποαναρρόφηση. Με τον τρόπο αυτό αφαιρούνται λιποκύτταρα από τις επίμαχες περιοχές με ειδική αναρρόφηση. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει με σύγχρονο, μη τραυματικό τρόπο, ώστε να μη δημιουργηθούν επιπλοκές. Υπάρχουν νέες τεχνικές λιποαναρρόφησης που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία.

Για προχωρημένα, εκτεταμένα λιποιδήματα, το θεραπευτικό πλάνο διαφοροποιείται λίγο. Καταρχήν όταν το λιποίδημα έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, η συσσώρευση λίπους παρεμποδίζει τη λεμφική κυκλοφορία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί επιπρόσθετα και φλεβολεμφοστατικό οίδημα ή λεμφοίδημα στις επηρεασμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι πριν την αντιμετώπιση του λιποιδήματος καλό είναι να αποσυμφωρηθούν τα άκρα με την ολοκληρωμένη αποσυμφωρητική θεραπεία που περιλαμβάνει συνδυασμό τεχνικών λεμφικής παροχέτευσης και περίδεσης. Αφού έχει μειωθεί η περίμετρος των άκρων, μετά την απομάκρυνση του οιδήματος, έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι επεμβατικά, με λιποαναρρόφηση, να αφαιρεθούν τα λιποκύτταρα από τις επίμαχες περιοχές. Μέτα, μπορεί πάλι να εφαρμοστεί συμπιεστικό ένδυμα ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω τα αποτελέσματα. Η δεύτερη είναι να κατασκευαστεί συμπιεστικό ένδυμα όπως προαναφέρθηκε στη διαδικασία παραπάνω και να ακολουθηθεί πρόγραμμα αερόβιας άσκησης.

Το λιποίδημα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, εκτός από τα αισθητικά προβλήματα, μπορεί να δημιουργήσει και ψυχολογικές διαταραχές. Οι κοινωνικές ομάδες έχουν πάντα την τάση να περιθωριοποιούν τα «παχύσαρκα» άτομα και η αποδοχή ή όχι από το φιλικό ή το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ψυχολογικής πίεσης. Η πίεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο διαταραχής.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και η συστηματική αντιμετώπιση μπορούν να προλάβουν όλες τις επιπλοκές του λιποιδήματος και να οδηγήσουν στην πολυπόθητη ποιότητα ζωής.

 

Τριανταφύλλου Ευρυπίδης
Φυσικοθεραπευτής  MSc, MLD Instructor

http://www.bioanadrasis.com/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΙΑΤΡΟΙ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ