ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Θεραπευτική άσκηση

Η καθιστική καθημερινότητα, η κακή στάση και η έλλειψη φυσικής κατάστασης αποτελούν τους πιο συχνούς προδιαθεσιακούς παράγοντες μυοσκελετικών δυσλειτουργιών . Ο ρόλος της άσκησης στην διατήρηση του λειτουργικού και βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου έχει αναλυθεί και ερευνηθεί εκτενώς τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολλοί άνθρωποι προβληματίζονται για το πώς μπορούν να γυμναστούν όταν υποφέρουν από συμπτώματα στο μυοσκελετικό σύστημα ή ανησυχούν πως η άσκηση θα τους επαναφέρει συμπτώματα που δεν επιθυμούν.

Η θεραπευτική άσκηση είναι στοχευμένο πρόγραμμα σωματικής άσκησης με σκοπό την βελτίωση του κινητικού ελλείμματος, της μυοσκελετικής λειτουργιάς αλλά και της γενικής φυσικής κατάστασης.

Απευθύνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης, με σκοπό την διατήρηση της λειτουργικότητας του θεραπευτικού αποτελέσματος, καθώς και στον γενικό πληθυσμό με στόχο την πρόληψη και βελτίωση της μυοσκελετικής λειτουργιάς. Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης είναι η εμβιομηχανική αξιολόγηση της κίνησης.

Πρόκειται για την μελέτη των μηχανικών παραμέτρων της κίνησης τόσο μεμονωμένων αρθρώσεων όσο και της αλληλουχίας της κίνησης πολλών αρθρώσεων που οδηγεί στη συνολικότερη σωματική κίνηση. Ουσιαστικά πρόκειται για τον λεπτομερή έλεγχο της κίνησης των μελών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρθρικών δομών, των μυών και των νευρικών στοιχείων που περιλαμβάνει. Στόχος της είναι η αναγνώριση λάθος κινητικών προτύπων – σκελετικές αποκλίσεις, μυϊκές ασυμμετρίες, διαταραχή της δυναμικής του νευρικού συστήματος – που οδηγούν στην εμφάνιση συνδρόμων μυοσκελετικού πόνου, περιορισμού κίνησης και μείωση της λειτουργικότητας του ατόμου.

Με γνώμονα τις πληροφορίες από την μελέτη των παραπάνω στοιχείων ο εξειδικευμένος θεραπευτής εκπονεί το εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης  πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η σειρά των ασκήσεων καθώς και η εξέλιξη τους. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος ασκήσεων που προέρχονται από το Pilates, το Gyrokinesis και άλλες μεθόδους, πάντα όμως προσαρμοσμένες από τον θεραπευτή.

Ιδανική μορφή θεραπευτικής άσκησης δεν υπάρχει

Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα ασκήσεων έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την συνέπεια και προσωπική εργασία από την πλευρά του ασθενή.
Το πλάνο χωρίζεται σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση λαμβάνει χώρα το κύριο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης. Καθώς είναι γνωστό ότι η μυϊκή ενδυνάμωση και λειτουργία ελέγχεται σε επίπεδο κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου) απαιτείται ένα χρονικό διάστημα 6 με 8 εβδομάδων συστηματικής προπόνησης 3 – 4 φορές την εβδομάδα για να υπάρξουν εμφανή σημάδια βελτίωσης.
Στη δεύτερη φάση, της συντήρησης, ακόμα και 2 φορές την εβδομάδα, κάποιες φορές αρκούν για να διατηρηθούν τα θετικά αποτελέσματα.

 

Μιχαλόπουλος Θ. Χρήστος
Φυσικοθεραπευτής BSc, MT IMTA

http://www.bioanadrasis.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ