ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Εγκεφαλικό επεισόδιο- ‘‘Οι πρώτες μέρες’’

Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που έχει υποστεί κάποιος και κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, μας δημιουργούνται κάποια ερωτήματα: Θα επιβιώσει ο ασθενής; Πόσο καιρό θα μείνει στο νοσοκομείο; Πότε θα αναρρώσει; Θα εμφανίσει κάποιο κινητικό πρόβλημα; Θα μπορέσει να περπατήσει;

Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι οι μονάδες εγκεφαλικού είναι πιο ισχυρές και αποτελεσματικές όταν υπάρχει και τομέας αποκατάστασης. Το ιδανικό μοντέλο θεραπείας για την αποκατάσταση του ενήλικου ημιπληγικού είναι η εγκαίρη προσκόμιση του ασθενούς στο νοσοκομείο λιγότερο από τρεις ώρες, μεταφέρεται στην οξεία μονάδα εγκεφαλικού όπου γίνεται η διάγνωση (αιμορραγικό, ισχαιμικό, κτλ.), στη συνέχεια προσκομίζεται στην ολοκληρωμένη μονάδα εγκεφαλικού (όπου οι ασθενείς λαμβάνουν και θεραπεία) και στο τέλος, εφόσον ξεφύγουν τον κίνδυνο, επιλέγουν ή μονάδα αποκατάστασης εγκεφαλικών ή κατ’ οίκον θεραπεία.

Στα πολύ πρώιμα στάδια είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και για έναν ειδικό στα εγκεφαλικά επεισόδια, να δώσει μια ακριβή πρόγνωση για το τι θα ακολουθήσει. Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει και αυτό μπορεί να είναι συχνά μια αργή και απρόβλεπτη διαδικασία. Συνήθως, η πρώτη ανάρρωση συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες και μήνες. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να αναρρώνουν και μετά από ένα χρόνο, σύμφωνα με σωστή καθοδήγηση, θεραπεία και ενθάρρυνση.

Εδώ και 10-15 χρόνια, το εγκεφαλικό θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση, ακριβώς όπως και το καρδιακό επεισόδιο. Εκτιμάται λοιπόν ότι 1,9 εκατομμύρια νευρώνες και 14 δισεκατομμύρια συνάψεις χάνονται κάθε λεπτό, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι’ αυτό σε διάφορες χώρες, έχουν δημιουργηθεί δημόσιες ιατρικές καμπάνιες, που επικεντρώνονται στο να ενημερώνουν το κοινό, σχετικά με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να προάγουν το μήνυμα «δράστε γρήγορα».

Στο οξύ στάδιο, ο ασθενής έχει να αντιμετωπίσει λειτουργικά προβλήματα, όπως δυσκολία στο να αλλάξει θέσεις από μόνος του, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση, προβλήματα με την υγιεινή, να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, προβλήματα με τη σίτιση (κατάποση), συνεπώς αντιμετωπίζει προβλήματα με τον τρόπο ζωής και τη διαχείριση της καθημερινότητας.

Όσον αφορά τη θεραπεία, η μέθοδος Bobath, εκτός από μια καλή προσέγγιση αποκατάστασης και διαχείρισης νευρολογικών παθήσεων, αποτελεί μια μέθοδο κοινού κώδικα μεταξύ των θεραπευτών και αυτό προάγει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων (φυσίατρος, φυσικοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, νοσηλευτής, κτλ.)

πρωιμο σταδιο2

Πιο συγκεκριμένα, πολύ σημαντική είναι η ευθυγράμμιση των τμημάτων του σώματος σε κατάλληλη θέση. Η σωστή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση είναι πολύ σημαντική γιατί ο ασθενής τη χρειάζεται κατά την ανάπαυση, κατά τη δραστηριότητα-συμμετοχή και γενικά όλο το 24ωρο. Μην ξεχνάτε ότι η τοποθέτηση του ασθενή είναι μια ενεργή διαδικασία (αποτελεί θεραπευτική παρέμβαση). Επίσης, μέσω της ευθυγράμμισης, εξομαλύνεται και ο τόνος. Από την αρχή πρέπει να δίνουμε στον ασθενή όσο περισσότερα αισθητικά ερεθίσματα μπορούμε. Όλες οι δραστηριότητες πρέπει να έχουν έναν λειτουργικό στόχο, έτσι ώστε να κερδίζουμε το ενδιαφέρον του ασθενή.

 

Μαντά Ευαγγελία
Φυσικοθεραπεύτρια PΤ, MT, Bobath (IBITA) instructor

http://www.bioanadrasis.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ