ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

“Tennis elbow”. Υπάρχει μόνιμη θεραπεία?

Η επικονδυλίτιδα, ή “αγκώνας των τενιστών” όπως έχει καθιερωθεί η πάθηση διεθνώς, είναι μια συνηθισμένη παθολογία στην περιοχή του αγκώνα. Η επικονδυλίτιδα αποτελεί μια τενοντοπάθεια της έκφυσης των εκτεινόντων τενόντων στην περιοχή του αγκώνα και προσβάλλει συχνότερα τους αθλητές του τέννις (σε ποσοστό 50%). Είναι εντυπωσιακό ότι η συχνότητά της στο γενικό πληθυσμό ξεπερνά το 3% και αφορά τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες με συχνότερες ηλικίες μεταξύ 35-50 χρονών.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος?

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ο πόνος στην έξω πλευρά του αγκώνα πάνω από την πορεία των μυών που εκτείνουν τον καρπό και τα δάχτυλα, ιδίως κατά τη διάρκεια κινήσεων του καρπού υπό αντίσταση. Η χειραψία, η ανύψωση βάρους, το άνοιγμα ενός καπακιού και η χρήση κατσαβιδιού είναι οι συνηθέστερες δραστηριότητες που αναπαράγουν τον πόνο. Σε σπάνιες παραμελημένες περιπτώσεις παρουσιάζεται δυσκαμψία του αγκώνα. Είναι αποτέλεσμα, συνήθως, χρόνιας υπερχρησιμοποίησης των μυών αυτών, ξαφνικής και έντονης σύσπασής τους, ή άμεσης πλήξης στον έξω βραχιόνιο κόνδυλο.

Πώς γίνεται η διάγνωση?

Η διάγνωση της παθολογίας είναι κυρίως κλινική και  βασίζεται στο ιστορικό και στη συμπτωματολογία του πάσχοντος. Ο απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογροφία, μαγνητική τομογραφία αγκώνα), ο νευροφυσιολογικός έλεγχος και η ρευματολογική εκτίμηση αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών πόνου στον αγκώνα.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές?

Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και συνίσταται σε αποφόρτιση του σκέλους, χρήση ειδικού κηδεμόνα, εφαρμογή παγοθεραπείας και χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Παράλληλα, καθοριστική κρίνεται η συμβολή της φυσικοθεραπείας – κινησιοθεραπείας. Όταν τα συμπτώματα εμμένουν η τοπική έγχυση κορτιζόνης ή εφαρμογή PRP (πλάσμα αιμοπεταλίων) συνήθως οδηγούν σε ύφεση των ενοχλημάτων.

Στις περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, όπου οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα (μεγαλύτερο από 6 μήνες) συνίσταται η χειρουργική αντιμετώπιση. Ειδικότερα, ο ασθενής υποβάλλεται σε επέμβαση απελευθέρωσης της εκφύσεως και διάνοιξη της περιτονίας των εκτεινόντων στην περιοχή του αγκώνα. Πρόκειται για μια επέμβαση μικρής διάρκειας, σχετικά ανώδυνη, αναίμακτη χωρίς να απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς. Μετεγχειρητικά, ακολουθείται ένα πρόγραμμα προοδευτικής αποκαταστάσεως διάρκειας περίπου 2-3 μηνών, όπου ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητές του.

 

Ράπτης Γ. Κωνσταντίνος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός MD, MSc

http://www.raptisk.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ



ΙΑΤΡΟΙ




ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ