ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Πόσο θετικά συμβάλλει η αλλαγή του τρόπου ζωής μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρρωση και στην παρεμπόδιση ενός νέου επεισοδίου. Παραδείγματα αυτών των αλλαγών περιλαμβάνουν το κόψιμο του τσιγάρου, ακολουθία μιας ισορροπημένης διατροφής, διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά πλαίσια, και αύξηση της φυσικής κατάστασης. Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στις διαπροσωπικές σχέσεις εξαιτίας των καινούριων περιορισμών και προκλήσεων που εμφανίζει το άτομο.  Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ”νέα πραγματικότητα” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαπροσωπικές σχέσεις

Οποιαδήποτε σοβαρή πάθηση ή ασθένεια μπορεί να θέσει πρόσθετη πίεση στις σχέσεις του ατόμου με την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον. Συχνά, το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην προσωπικότητα εξαιτίας πιθανής βλάβης στα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τα συναισθήματα, τη μνήμη ή τη σκέψη. Αυτό από μόνο του μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα!

Portrait of a sad elder couple at home

Το εγκεφαλικό μπορεί να αλλάξει τη ζωή όλων των εμπλεκόμενων. Η αναγνώριση (των περιορισμών)και η επικοινωνία (μεταξύ των εμπλεκομένων) σχετικά με τις αλλαγές και τους φόβους είναι σημαντική για τη διατήρηση στενών σχέσεων, καθώς το άτομο οδεύει προς την ανάρρωση.

Επιστρέφοντας στη δουλειά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Μερικές φορές, η σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου  μπορεί να κρατήσει το άτομο μακριά από τη δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, ο δρόμος προς την επανένταξη μπορεί να είναι πρόκληση. Σχεδόν το 1/3 των εγκεφαλικών συμβαίνει σε άτομα πάνω άνω των εξήντα ετών. Πολλά άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επιθυμούν να επιστρέψουν σε πλήρη ή μερική απασχόληση. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της κατάστασης, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες πριν την επιστροφή στη εργασία τους.

Σκέφτεστε να γυρίσετε στη δουλειά;

Ίσως υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που τριγυρίζουν στο μυαλό σας, πριν αποφασίσετε για το αν είναι συνετή απόφαση να επιστρέψετε στη δουλειά:

Θα θέλατε να δουλεύετε με πλήρη ή μερική απασχόληση;
Θα θέλατε να πάτε πίσω στον ίδιο εργασιακό χώρο, με τον ίδιο εργοδότη και τις ίδιες ευθύνες;
Θα θέλατε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό;
Θα θέλατε μήπως να δουλέψετε εθελοντικά;
Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να σκεφτεί το άτομο πριν αποφασίσει να επιστρέψει στη δουλειά. Φυσικά δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση!

Διαχείριση οικονομικών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο
Ο οικονομικός σχεδιασμός για τους επιζήσαντες του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι απαραίτητος για την προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα. Οτιδήποτε από την κατάρτιση προϋπολογισμού, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, τις ενδεχόμενες δαπάνες, τη διατήρηση ασφάλισης υγείας και την αναζήτηση βοήθειας είναι μερικά παραδείγματα αυτής της διαδικασίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν τα οικονομικά κόστη μιας σοβαρής κρίσης υγείας ή αναπηρίας. Παρακάτω παρατίθενται κάποιες ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν  να προσαρμόσετε τις νέες οικονομικές απαιτήσεις μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο:

  • Δημιουργία οικονομικού πλάνου. Δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό για να δώσετε προτεραιότητα στις δαπάνες και να ξοδέψετε τα περιουσιακά στοιχεία με τον λιγότερο επιβλαβή τρόπο.
  • Διατηρείστε την ασφάλεια υγείας. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε την ασφάλιση υγείας σας για να πληρώσετε για τη φροντίδα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Χρησιμοποιείστε πόρους από τοπικούς παράγοντες. Ζητήστε βοήθεια με υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, φαγητού και άλλων αναγκών. Υπάρχουν σε διάφορες περιοχές, τοπικοί και ιδιωτικοί πόροι που διατίθενται στις περισσότερες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των κυλικείων τροφίμων γειτονιάς και των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Ασφάλεια  

Η μετακίνηση με ασφάλεια και ευκολία δεν είναι κάτι που μπορούμε να σκεφτούμε, μέχρις ότου να υποστούμε κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλά μέρη της ζωής σας θα επηρεαστούν και οι προσαρμογές θα πρέπει να γίνουν ασφαλέστερες. Για παράδειγμα, το σπίτι σας μπορεί να είναι ασφαλέστερο, διαρρυθμίζοντας τον χώρο του προκειμένου να αποφύγετε ατυχήματα καθώς μετακινείστε. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να αλλάξετε τη ζωή σας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που θα εξαρτηθεί από τη δύναμή σας, την ικανότητα, την κρίση και την υποστήριξη που θα σας παρέχεται.

Τι σημαίνει ασφάλεια μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα 26.000 εγκεφαλικά επεισόδια, τα περισσότερα από τα οποία πλήττουν αιφνίδια άτομα άνω των 50 ετών.  Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 40% όλων των επιζώντων εγκεφαλικού επεισοδίου υποφέρουν από σοβαρές πτώσεις μέσα σε ένα χρόνο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ασφάλειά σας μπορεί να σας επιτρέψει να αποκτήσετε έλεγχο και ανεξαρτησία στις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης.

Το εγκεφαλικό επηρεάζει τον κάθε επιζώντα διαφορετικά. Ανάλογα με τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστησαν, το επίπεδο τραυματισμού του εγκεφάλου και η γενική υγεία του ατόμου μπορεί να επηρεάσει την ανάρρωση ενός ατόμου. Συνθήκες όπως η αδυναμία, η παράλυση, τα προβλήματα με την ισορροπία ή τον συντονισμό, ο πόνος ή το μούδιασμα, τα προβλήματα με τη μνήμη ή τη σκέψη, η κούραση και τα προβλήματα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο θα λειτουργήσει στο σπίτι του.

Συμβουλές για το πώς μπορούμε να είμαστε πιο ασφαλείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Σκεφτείτε να προσκαλέσετε έναν επαγγελματία θεραπευτή (φυσικοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή), να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να ανακτήσετε την ανεξαρτησία σας. Ο θεραπευτής, που πιθανότατα πρόκειται να σας αναλάβει και στο σπίτι, θα πρέπει να επισκεφτεί το σπίτι σας πριν από το εξιτήριο του νοσοκομείου ή του κέντρου αποκατάστασης,  για να σας συμβουλέψει να προετοιμάσετε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον στο σπίτι.

Ασφάλεια μέσα στο σπίτι

Ακολουθία των συστάσεων του θεραπευτή σας σχετικά με τους περιορισμούς και τις ανάγκες για περπάτημα (απαραίτητη προϋπόθεση η αυτόνομη έγερση από κάθισμα)
Φοράτε παπούτσια επίπεδα και άνετα
Εάν είναι απαραίτητο λήψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και συμπληρωμάτων ασβεστίου για την αύξηση της αντοχής των οστών
Ακουμπήστε σε σταθερά έπιπλα ή στους τοίχους καθώς περπατάτε . Ο θεραπευτής θα καθορίσει και θα συστήσει αν είναι απαραίτητο κάποιο βοήθημα βάδισης
Περιορισμός του περπατήματος όταν αποσπάται η προσοχή
Αφαιρέστε τα χαλαρά χαλιά στους διαδρόμους και στα δωμάτια ή στερεώστε τα καλά με ταινία
Εγκαταστήστε κιγκλιδώματα (κουπαστή) για στήριξη σε σκάλες

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε συσκευές βοήθειας και ασφάλειας στο σπίτι σας για διευκόλυνση:

  • Ανυψωτικό κάθισμα τουαλέτας
  • Επίπεδο κάθισμα μπανιέρας
  • Λαβές κοντά στο κάθισμα της τουαλέτας
  • Πλαστικές λωρίδες που προσκολλώνται στον πυθμένα μπανιέρας ή ντους
  • Ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και ξυριστικές μηχανές

Και το πιο σημαντικό, να είστε στην ασφαλή πλευρά και να μην παίρνετε ρίσκα. Ακούστε τις συμβουλές των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των έμπειρων φροντιστών. Η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας απαιτεί υπομονή!

Οδήγηση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο – Επανάκτηση της ανεξαρτησίας

Η οδήγηση είναι μια πολυτέλεια που συχνά θεωρείται δεδομένη. Παρέχει στους ανθρώπους την αίσθηση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να είναι μια εκφοβιστική διαδικασία για να καθίσετε πάλι πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου.

Συζητήστε με το γιατρό σας (φυσίατρος), τον φυσικοθεραπευτή, τον εργοθεραπευτή και την οικογένειά σας εάν είναι ασφαλές για εσάς να συνεχίσετε να οδηγείτε ή εάν πρέπει να κάνετε αλλαγές στο αυτοκίνητό σας ώστε να μπορείτε να οδηγείτε με ασφάλεια. Φυσικά, θα πρέπει να αναφέρετε την κατάστασή σας στο Υπουργείο Μεταφορών για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης.

Πιθανότατα να χρειαστεί να κάνετε τις κατάλληλες τροποποιήσεις στο αυτοκίνητό σας,  έτσι ώστε να αισθάνεστε άνετα και ασφαλής όταν είστε στο δρόμο.

Άλλες επιλογές μετακίνησης

Εάν δεν είστε σε θέση να επανακτήσετε τα δικαιώματα οδήγησης αυτή τη στιγμή, έχετε άλλες επιλογές μεταφοράς:

  • Φίλοι και οικογένεια
  • Ταξί
  • Λεωφορεία, τρένο, μετρό

 

Μαντά Ευαγγελία
Φυσικοθεραπεύτρια PΤ, MT, Bobath (IBITA) instructor

http://www.bioanadrasis.com

 

Αναφορές:

·         Stroke association UK

·         American stroke association

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ



ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ