ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Γόνατο του δρομέα: Ένας ύπουλος εχθρός των αθλητών

Ο όρος “ γόνατο του δρομέα” ή αλλιώς “πρόσθιος πόνος στο γόνατο”  δεν αφορά μια μεμονωμένη πάθηση αλλά περιγράφει μια ευρεία ομάδα παθολογικών καταστάσεων. Αποτελεί μια συχνή οντότητα που απαντάται κυρίως σε εφήβους και νέους ενήλικες, σε παχύσαρκους και σε άτομα που αθλούνται εντατικά (δρομείς, σκιέρ, άλτες). Στην ιατρική κοινότητα περιγράφεται ως “σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου”.

Πώς εκδηλώνεται το σύνδρομο?

Το γόνατο του δρομέα εκδηλώνεται συχνότερα με ήπιες ενοχλήσεις, αμβλύ πόνο ή ελαφρύ πρήξιμο στην περιοχή του γόνατος κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι ασθενείς αισθάνονται δυσφορία κυρίως όταν το γόνατο είναι λυγισμένο και η επιγονατίδα πιέζει το μηριαίο οστό, όπως τις βαθιές κάμψεις του γονάτου, το κατέβασμα της σκάλας ή το σήκωμα μετά από πολλή ώρα σε καθιστή θέση. Η διάγνωση του προβλήματος είναι κλινική και σπάνια απαιτούνται ακτινογραφίες ή περεταίρω απεικονιστικός έλεγχος.

 

Ποιές είναι οι συνηθέστερες αιτίες?

1.      Υπερκόπωση – Υπέρχρηση σε αθλήματα όπως το τρέξιμο, ποδήλατο ή άλματα

2.      Τραυματικές κακώσεις του γόνατος (άμεση πλήξη π.χ. λάκτισμα)

3.      Ανατομικές παραλαγές του άξονα φόρτισης του γόνατος με συνέπεια μη σωστή κατανομή των φορτίσεων

4.      Μυική ατροφία (π.χ. Τετρακεφάλου)

5.      Χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας

6.      Προβλήματα άκρου ποδός – πέλματος (πλατυποδία – υπερπρηνισμός)

7.      Αυξημένο σωματικό βάρος

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί?

Οι ήπιες περιπτώσεις του συνδρόμου αντιμετωπίζονται με απλά μέσα όπως παγοθεραπεία, αποφόρτιση και χρήση αντιφλεγμονώδους αγωγής. Σημαντικό ρόλο παίζουν η ρύθμιση του σωματικού βάρους και διατατικές ασκήσεις (τετρακεφάλου – οπίσθιων μηριαίων και αχιλλείου) πριν την έναρξη αθλητικής δραστηριότητας.  Όσον αφορά περιπτώσεις ανατομικών προβλημάτων του άκρου ποδός συνίσταται η χρήση ορθωτικών πελμάτων. Τέλος, καθοριστική κρίνεται η συμβολή εξατομικευμένης φυσικοθεραπείας – κινησιοθεραπείας με μυική ενδυνάμωση και εφαρμογή περίδεσης (taping) της πάσχουσας περιοχής.

 

Ράπτης Γ. Κωνσταντίνος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός MD, MSc

http://www.raptisk.gr

 

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΙΑΤΡΟΙ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ