ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Άσκηση και πλαστική χειρουργική

Οι ενδιαφερόμενοι για πλαστική επέμβαση ρωτούν, συχνά, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιστρέψουν στο αγαπημένο τους γυμναστήριο μετά το χειρουργείο. Μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της ανάρρωσης είναι η δυνατότητα επιστροφής στις σωματικές δραστηριότητες με τρόπο ασφαλή, προκειμένου να μην ρισκάρουν το επιτυχημένο αισθητικό τους αποτέλεσμα με την ανυπομονησία τους.

Ήπια άσκηση

Κάθε δραστηριότητα, που αυξάνει την αρτηριακή πίεση ή τον καρδιακό ρυθμό, είναι επιβλαβής για το αποτέλεσμα όλων των χειρουργικών επεμβάσεων στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο, δηλαδή τα πρώτα 24ωρα. Κι αυτό γιατί θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας στη χειρουργημένη περιοχή ή να προκαλέσει οίδημα, εκχύμωση, φλεγμονή, συλλογή ορρώδους υγρού, διάσπαση τραύματος ή ακόμα και ανάγκη για επαναληπτική επέμβαση. Ωστόσο, η ελαφριά άσκηση, συχνά, συνιστάται για να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης, αφού η τόνωση της κυκλοφορίας, μέσω του περπατήματος ή άλλης ήπιας δραστηριότητας, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων επιπλοκών (πνευμονική εμβολή, σχηματισμός θρόμβων, κ.ά.), οι οποίες, άλλωστε, μπορούν να συμβούν και με επεμβάσεις άλλων ειδικοτήτων.

Διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επέμβαση

Στην περίπτωση επεμβάσεων που φέρουν ράμματα, όπως το λίφτινγκ προσώπου-facelift, η πλαστική στήθους, η κοιλιοπλαστική, η ανόρθωση μηρών, το lower body lift, συνιστάται η αποχή από την άσκηση μέχρι η επούλωση να είναι ασφαλής, δηλαδή περίπου για 5 εβδομάδες. Στην περίπτωση της αυξητικής στήθους χρειάζεται, επιπλέον, προσοχή για να μην μετακινηθούν τα ενθέματα σιλικόνης κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά την επέμβαση, γι’αυτό και η μόνη άσκηση, που συστήνεται στο διάστημα αυτό, είναι η άσκηση του κάτω μισού του σώματος.

Για επεμβάσεις όπως είναι η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, η λιποαναρρόφηση, η βλεφαροπλαστική, η πλήρης επαναφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, επειδή δεν διακυβεύεται διάσπαση τραύματος, μπορεί να γίνει και στις 2 εβδομάδες. Στην περίπτωση της ρινοπλαστικής, παρόλο που μετά την παρέλευση της πρώτης εβδομάδας το αισθητικό αποτέλεσμα δεν κινδυνεύει, συστήνεται στους υποβληθέντες να αποφεύγουν τα δυναμικά αθλήματα για τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά την επέμβαση για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τυχόν ατυχήματα, π.χ. χτύπημα της μύτης.

Πάνω απ’όλα η εξατομίκευση

Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή και μοναδική, επομένως ο προγραμματισμός της ιδανικής επιστροφής στη γυμναστική για κάθε υποβληθέντα σε πλαστική επέμβαση δεν ταιριάζει σε κάποιον άλλον, ακόμα κι εάν έχουν πραγματοποιήσει την ίδια επέμβαση.

Παράγοντες, όπως  τα επίπεδα δραστηριότητας του υποψήφιου για επέμβαση, η φυσική του κατάσταση, τα προσωπικά του ενδιαφέροντα, η ηλικία του, οι συνήθειές του, ο τόπος διαμονής, οι κλιματολογικές συνθήκες, η φύση της δουλειάς του, σε συνδυασμό με την επέμβαση και την πολυπλοκότητα της κάθε περίπτωσης αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής συνεδρίας με τον πλαστικό χειρουργό για την εξατομίκευση των μετεγχειρητικών οδηγιών. Επίσης, αν υπάρχουν γνωστοί  παράγοντες κινδύνου για καθυστερημένη επούλωση –όπως προβλήματα υγείας ή λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων- μπορεί να προταθεί μεγαλύτερη περίοδος αποχής από την άσκηση σε σχέση με το μέσο όρο.

Αναδείξτε το αισθητικό σας αποτέλεσμα με τη γυμναστική

Σε πολλές περιπτώσεις πλαστικών επεμβάσεων η υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής και η καλή συνήθεια της σωματικής άσκησης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη και τη μακροβιότητα του αισθητικού αποτελέσματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λιποαναρρόφηση, κατά την οποία αφαιρούνται μόνιμα τα λιποκύτταρα από περιοχές του σώματος με επίμονο, ανεπιθύμητο λίπος, αλλά η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους είναι καθοριστικής σημασίας για τη συντήρηση του αποτελέσματος.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της λιπογλυπτικής, η οποία συνίσταται στη μεταφορά λίπους από σημεία του σώματος όπου υπάρχει περίσσεια, σε άλλα, όπου υπάρχει έλλειμμα. Επειδή το σχήμα και το περίγραμμα του σώματος μπορεί μελλοντικά να επηρεαστούν από αυξομειώσεις βάρους και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, η σταθερότητα του βάρους και η γυμναστική συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση των αποτελεσμάτων της επέμβασης.

Αλλά και στην περίπτωση της επέμβασης κατά της γυναικομαστίας (όπου το στοιχείο –«κλειδί» που διασφαλίζει τη μονιμότητα του αποτελέσματος είναι η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους και η αποφυγή των μεγάλων αυξομειώσεών του) η σωματική άσκηση, στην οποία περιλαμβάνεται και η εκγύμναση της περιοχής του στήθους, θα συντηρήσει και θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το αισθητικό αποτέλεσμα.

Μην επαναπαύεστε στην πλαστική σας επέμβαση, παραμελώντας τη σωματική άσκηση, η οποία είναι αναγκαία για ένα γραμμωμένο, δυνατό, υγιές και ευέλικτο σώμα. Παράλληλα, να θυμάστε ότι η τήρηση των βραχυχρόνιων περιορισμών ελαχιστοποιεί τους μετεγχειρητικούς κινδύνους και προστατεύει το αισθητικό σας αποτέλεσμα και τη μακροβιότητά του!

 

Άρης Νταμάγκας

Πλαστικός Χειρουργός

http://www.damagas.gr

 

 

 

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ



ΙΑΤΡΟΣ




ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ