ΛΕΜΦΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πως αντιμετωπίζεται το μετατραυματικό οίδημα (πρήξιμο) μετά από διάστρεμμα?

Πως αντιμετωπίζεται το μετατραυματικό οίδημα (πρήξιμο) μετά από διάστρεμμα?

Το διάστρεμμα αποτελεί ένα από τους πιο συχνούς τραυματισμούς και δεν αφορά μόνο ανθρώπους που αθλούνται συστηματικά καθώς καθημερινά προκαλούνται 25.000 διαστρέμματα ανά τον κόσμο. Πρόκειται ουσιαστικά για διάταση ή ρήξη των συνδέσμων στην περιοχή του αστραγάλου και συνοδεύεται αμέσως από οξύ εντοπισμένο πόνο, αστάθεια και τοπικό οίδημα-πρήξιμο.

1024px-Sprained_foot

Είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση;

Επειδή οι συνδεσμικοί τραυματισμοί επηρεάζουν άμεσα την σταθεροποίηση της περιοχής του άκρου πόδα, και σε συνδυασμό με την παραμονή του μετατραυματικού οιδήματος, μπορούν να προκληθούν χρόνιες αλλαγές τόσο στην λειτουργικότητα όσο και στην κινητικότητα της άρθρωσης.

Συγκεκριμένα το πρήξιμο που παρατηρείται από τις πρώτες ώρες του τραυματισμού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Αν δεν παροχετευθεί έγκαιρα, αυτή η υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε ίνωση και σκλήρυνση του συνδετικού ιστού της περιοχής, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της κινητικότητας. Επιπροσθέτως μια ολοκληρωμένη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση μειώνει τις πιθανότητες επανατραυματισμών, που μπορούν να επιφέρουν μια χρόνια αστάθεια.

metatraumatiki peridesi
Ειδική περίδεση μετά από διάστρεμμα

 

Πρόγραμμα αποκατάστασης

Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να αρχίσει από τις πρώτες μέρες μετά τον τραυματισμό και περιλαμβάνει από 5 έως 10 συνεδρίες αναλόγως με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Όταν ο ασθενής βρίσκεται στο πρωταρχικό οξύ στάδιο της διαδικασίας επούλωσης (πρώτες 4-6 μέρες) σκοπός της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου λόγω της φλεγμονής και η αντιμετώπιση του οιδήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή κρυοθεραπείας, περίδεσης της περιοχής, τοποθέτηση του άκρου σε ανάρροπη θέση (πιο ψηλά από το επίπεδο της καρδιάς) και ξεκούρασης.

Αν η υπάρχουσα φλεγμονή δεν οφείλεται σε βακτηριδιακή μόλυνση, μπορούμε να εφαρμόσουμε MLD (τεχνικές λεμφικής παροχέτευσης με τα χέρια) προκειμένου να επιταχύνουμε την αποσυμφόρηση του οιδήματος.

Αποτελέσματα MLD στο οξύ στάδιο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων:

  • Μείωση του παροδικού οιδήματος το οποίο πιέζει τους ιστούς, άρα και σταδιακή ανακούφιση από τον πόνο.
  • Περιορισμό της χρονικής διάρκειας της οξείας φάσης.
  • Αναχαιτίζει την μετάδοση των ερεθισμάτων του πόνου έτσι η κινητικότητα της περιοχής βελτιώνεται.

Η εφαρμογή των τεχνικών παροχέτευσης δεν γίνεται άμεσα στην τραυματισμένη περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν είναι επώδυνη καθώς θα προκαλούσε σπασμό στα λεμφαγγεία. Η παροχέτευση με τα χέρια ξεκινάει από τους κοντινούς λεμφαδένες και όσο σταδιακά μας το επιτρέπει η μείωση των συμπτωμάτων γίνονται και χειρισμοί περιφερικά από την περιοχή του τραυματισμού. Η συνολική διάρκεια εφαρμογής τεχνικών MLD είναι 10-15 λεπτά ανά συνεδρία

Μετά τις πρώτες μέρες που μπορεί να διαρκέσει το οξύ στάδιο η εφαρμογή τεχνικών λεμφικής παροχέτευσης μειώνεται. Καθώς περνάμε πλέον στο επόμενο κομμάτι της διαδικασίας επούλωσης, την φάση πολλαπλασιασμού, η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση τροποποιείται . Τεχνικές με τα χέρια (manual therapy), κινητοποίηση αρθρώσεων και μαλακών μορίων σε αυτό το στάδιο βοηθούν στον σωστό σχηματισμό των νέων ιστών της περιοχής καθώς και στην επαναφορά της λειτουργικότητας.

132-4004-1

Στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης, όταν δεν θα υπάρχει πια πόνος και η λειτουργικότητα της άρθρωσης αρχίζει να επανέρχεται, εφαρμόζεται πρόγραμμα ενδυνάμωσης των περιφερικών μυών του άκρου καθώς και ειδικές ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας που θα βελτιώσουν την ισορροπιστική ικανότητα του ασθενή και θα περιορίσουν την αίσθηση αστάθειας.

 

Οικονόμου Δημήτριος
Φυσικοθεραπευτής

http://www.bioanadrasis.com/

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΙΑΤΡΟΙ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ