ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Μετεγχειρητική αποκατάσταση βλαισού μέγα δάκτυλου

 

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι μια συχνή παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του άκρου ποδός, που τροποποιεί την γωνία του πρώτου μεταταρσίου αλλάζοντας έτσι την ευθυγράμμιση των οστών. Λόγω αυτής της αλλαγής της γωνίας δημιουργούνται οστικές φλεγμονώδης προεξοχές (bunions – κότσι) στην βάση του πρώτου μεταταρσίου κάνοντας έτσι την επιλογή υποδημάτων και την βάδιση δύσκολη και αρκετές φορές επίπονη. Συνήθως επιλέγονται φαρδύτερα και ίσως μεγαλύτερα σε νούμερο υποδήματα χωρίς αυτό να είναι πάντα επαρκές.

Έγγραφο1

Το πρόβλημα του βλαισού μέγα δάκτυλου είναι συχνά εμβιομηχανικής αιτιολογίας και εμφανίζεται ως σύμπτωμα κακής μηχανικής των δομών που στηρίζουν και μεταφέρουν τα φορτία στον άκρο πόδα από το οπίσθιο στο πρόσθιο τμήμα. Επιδεινώνεται από την χρήση κακών υποδημάτων καθώς το πέλμα μπορεί να μην υποστηρίζεται επαρκώς ή το μεγάλο δάκτυλο να πιέζεται προς τα άλλα δάκτυλα δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη γωνία και πιθανή αρθρίτιδα στην άρθρωση του πρώτου μεταταρσίου.

Η αντιμετώπιση του βλαισού μέγα δάκτυλου μπορεί να είναι συντηρητική αλλά και χειρουργική. Αυτό πάντα εξαρτάται από την κλινική και ακτινολογική αξιολόγηση.

Untitled-1

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που ως τελικό στόχο της έχει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ατόμου μέσω της βελτίωσης της κίνησης της χειρουργημένης άρθρωσης και της βελτίωσης της βάδισης με την χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών που θα αλλάξουν τον τρόπο μεταφοράς φορτίων.

Στην 1η φάση (1 – 6η εβδομάδα) της μετεγχειρητικής αποκατάστασης στόχος είναι η προστασία της χειρουργημένης περιοχής, η κατανόηση από τον ασθενή των συμπτωμάτων του χειρουργείου (οίδημα, ευαισθησία κ.α. ) και η έναρξη βάδισης με πατερίτσες και το κατάλληλο ορθωτικό βοήθημα.
Σημαντικό στοιχείο της φάσης αυτής είναι οι ασκήσεις που γίνονται από τον φυσικοθεραπευτή αλλά και από τον ίδιο τον ασθενή ώστε να μην περιοριστεί περαιτέρω το εύρος τροχιάς της 1ης ΜΤΦ άρθρωσης και να βελτιωθεί η αιματική κυκλοφορία.

Στην 2η φάση (6η – 12η εβδ.) της αποκατάστασης στόχος είναι η φυσιολογική βάδιση χωρίς υποστήριξη αλλά πάντα με το κατάλληλο ορθωτικό βοήθημα εντός του υποδήματος, η πλήρης τροχιά της άρθρωσης και η επιστροφή σε κάποιες από της καθημερινές δραστηριότητες.

Βασικά στοιχεία της φάσης αυτής είναι οι ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας, οι διατάσεις περιφερικών δομών (πχ αχίλλειος τένοντας) και η πλήρης μείωση του οιδήματος. Η κινητοποίηση μαλακών μορίων αλλά και των αρθρικών δομών κυρίως των ΜΤΦ και του μέσου ταρσού γίνεται για να μας δώσει την μέγιστη δυνατή αρθρική κινητικότητα και να μπορέσει στην συνέχεια το άτομο να φορτίσει τον άκρο πόδα. Έτσι ώστε όμως να μπορέσει να έχει την βέλτιστη δυνατή βάδιση και φόρτιση του άκρου συστήνεται η χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων στα υποδήματα του ατόμου δίνοντας έτσι την καλύτερη μεταφορά φορτίου στην βάδιση και ταυτόχρονα αποφορτίζοντας δομές που δεν πρέπει να πάρουν μέγιστο φορτίο.

Στην 3η φάση (12η εβδομάδα – 6ο μήνα) της αποκατάστασης στόχος είναι η πλήρης ανεξάρτητη βάδιση και η επανένταξη του ατόμου σε όλες της καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς με την χρήση πάντα των κατάλληλων εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων στα υποδήματα. Τα ορθωτικά πέλματα τροποποιούν σταδιακά το κινητικό πρότυπο προς το δυνατόν φυσιολογικό μεταβάλλοντας έτσι την μεταφορά φορτίου προς το μεγάλο δάκτυλο σε όλες τις φάσεις της βάδισης και με όποιο φορτίο.

Η σημαντικότητα της ορθωτικής υποστήριξης στο βλαισό μέγα δάκτυλο

Η παθολογία του βλαισού μέγα δάκτυλου είναι πολύπλοκη και κυρίως εμβιομηχανικής αιτιολογίας. Είναι γενικά αποδεκτό ότι προκαλείται από μια ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των μυών του άκρου πόδα και των συνδεσμικών δομών. Αυτή η ισορροπία είναι ευαίσθητη σε εσωτερικές και εξωτερικές επιδράσεις . Συναντάται πολύ συχνά σε άτομα με πτώση της ποδικής καμάρας (πλατυποδία ) και υπερπρηνησμό του άκρου ποδός , όπως επίσης σε αυτούς που χρησιμοποιούν στενά, ψηλοτάκουνα, και μυτερά υποδήματα. Έτσι σε συνδυασμό η ενέργεια που απαιτείται για να εμποδιστεί η ανάπτυξη της παραμόρφωσης γίνεται όλο και μικρότερη και το τελικό αποτέλεσμα είναι βλαισότητα- δυσμορφία του μεγάλου δακτύλου με ταυτόχρονη πίεση στα υπόλοιπα δάκτυλα .
foot-full
Χρησιμοποιώντας κατάλληλα εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα με σωστή υποστήρηξη στην ποδική καμάρα, μειώνουμε την πίεση στον βλαισό δάκτυλο και στο 1ο μετατάρσιο διανέμοντας το φορτίο πιο σωστά σε άλλες δομές και αρθρώσεις που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν φορτίζονταν σωστά ή καθόλου.

Είναι σημαντικό λοιπόν για την αντιμετώπιση του βλαισού μέγα δάκτυλου ο ασθενής, είτε καταφύγει στην λύση του χειρουργείου είτε σε συντηρητική αντιμετώπιση, να δημιουργηθεί μια κατάλληλη βάση μεταφοράς του φορτίου στον άκρο πόδα με την κατασκευή ενός εξατομικευμένου ορθωτικού πέλματος.

 

Μπουζέτος Αθανάσιος
Φυσικοθεραπευτής

http://www.bouzetosthanos.gr

 

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Effect of medial arch support foot orthosis on plantar pressure distribution in females with mild-to-moderate hallux valgus after one month of follow-up.
  Farzadi M1, Safaeepour Z2, Mousavi ME1, Saeedi H3.|
  Prosthet Orthot Int. 2015 Apr
 • Foot pain and functional limitation in healthy adults with hallux valgus: a cross-sectional study
  Sheree E Nix1,2*, Bill T Vicenzino1 and Michelle D Smith1
  Nix et al. BMC Musculoskeletal Disorders 2012, 13:197
 • The Treatment of Hallux Valgus
  Nikolaus Wülker, Falk Mittag
  CONTINUING MEDICAL EDUCATION
 • Rehabilitation guidelines for patients undergoing hallux valgus deformity- Scarf Osteotomy
  NHS

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΙΑΤΡΟΙ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ