ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η εφαρμογή βιολογικών θεραπειών (PRP) στις παθήσεις του γόνατος. Μύθος ή πραγματικότητα;

Εικόνα 1

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών τενόντων και μυών αλλά και της οστεοαρθρίτιδας στην περιοχή του γόνατος. Η εφαρμογή του PRP στηρίζεται στην φυσιολογική διαδικασία αποκατάστασης των ιστών μιας και μετά από κάθε τραυματισμό στην πάσχουσα περιοχή αυξάνεται η αιματική ροή και ενεργοποιείται μια σειρά βιολογικών αντιδράσεων με σκοπό την έναρξη της διεργασίας επούλωσης. Τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού η μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού.

Εικόνα 2

Τί είναι το PRP (Platelet Rich Plasma);

Το PRP είναι εμπλουτισμένο πλάσμα του ίδιου του ασθενούς σε κύτταρα όπως βλαστοκύτταρα, ενεργοποιημένα αιμοπετάλια καθώς και σε αυξητικούς παράγοντες που μέσω της τοπικής έγχυσής τους στην πάσχουσα περιοχή συμβάλλουν στην ταχύτερη αποκατάσταση της βλάβης μέσω της υψηλής αναγεννητικής δράσης τους. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η ελάττωση του πόνου, η αποφυγή μακροχρόνιας φαρμακευτικής αγωγής και η συντομότερη επάνοδος στις αθλητικές και καθημερινές δραστηριότητες.

 

Σε ποιες περιπτωσεις εφαρμόζεται η θεραπεία;

Τα τελευταία χρόνια η χρήση έγχυσης του PRP στην περιοχή του γόνατος εφαρμόζεται ευρέως από τον ορθοπαιδικό χειρουργό μιας και αποτελεί βιολογική θεραπεία και αφορά τόσο τις νέες ηλικίες σε τραυματισμούς μυών και τενόντων στις αθλητικές κακώσεις, όσο και σε μεγαλύτερους ασθενείς για χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις του αρθρικού χόνδρου. Ειδικότερα, αποτελεί επανάσταση στον τομέα της αθλητικής ιατρικής σε επαγγελματιες ασθενείς που έχουν ανάγκη για άμεση επούλωση των οξέων τραυματισμών, σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο και πλήρη επάνοδο σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.

Οι κυριότερες ενδείξεις του PRP είναι:

 • Τενοντίτιδα τετρακεφάλου, επιγονατιδικού τένοντα και χήνειου πόδα, σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

 • Τραυματισμοί μυικών ομάδων (θλάσεις) γύρω από το γόνατο

 • Τραυματισμοί – ρήξεις συνδέσμων του γόνατος

 • Παθήσεις αρθρικού χόνδρου (χόνδρινες βλάβες, χονδροπάθεια επιγονατίδας, αρχικά στάδια οστεοαρθρίτιδας)

Εικόνα 4

Ποιές καταστάσεις αποτελούν αντένδειξη;

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις θεραπευτικής αγωγής υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όπου αντενδείκνυται η χρήση του PRP. Συγκεκριμένα:

 • Θρομβοπενία με κλινικές εκδηλώσεις και αιματολογικά νοσήματα που σχετίζονται με παθολογική λειτουργία των αιμοπεταλίων
 • Χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων τουλάχιστον 48 ώρες πριν την έγχυση

 • Ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης κατά τον τελευταίο μήνα ή συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών τις τελευταίες 15 ημέρες πριν τη θεραπεία

 • Επεισόδιο πυρετού ή αδιαθεσίας

 • Νεοπλασίες (ιδίως οστών ή αίματος)

   

Πόσο πολύπλοκη είναι η διαδικασία έγχυσης του PRP;

Η διαδικασία της προετοιμασίας και έγχυσης του PRP είναι απόλυτα ασφαλής. Συγκεκριμένα, υπό άσηπτες συνθήκες γίνεται ληψη μικρής ποσότητας αίματος από περιφερική φλέβα του ασθενούς και φυγοκέντρηση του δείγματος με σκοπό να απομονώσουμε τα αιμοπετάλια και υψηλή συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων. Στη συνέχεια γίνεται έγχυση του PRP στην πάσχουσα περιοχή, είτε ενδαρθρικά αν η παθολογία αφορά την άρθρωση του γόνατος, είτε εντοπισμένα στην πάσχουσα περιοχή ιδανικά υπό υπερηχοτομογραφική καθοδήγηση. Ο ασθενής δεν έχει κανένα περιορισμό και μετά από λίγα λεπτά μπορεί να αποχωρήσει από το ιατρείο και να επιστρέψει πλήρως στις δραστηριότητές του.

 

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας;

Η έγχυση πλάσματος συμπυκνωμένου σε αιμοπετάλια αποτελεί μια ασφαλή, ανώδυνη, μη φαρμακευτική και μη χειρουργική μέθοδο, χωρίς τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργικής ή άλλης αντίδρασης. Μπορεί να γίνει στο χώρο του εξωτερικού ιατρείου, πραγματοποιείται σε σύντομο χρόνο (περίπου 20 λεπτά) και δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς. Χρησιμοποιείται ευρέως σε μεγάλα κέντρα αθλητιατρικής μιας και προσφέρει δυνατότητες για ταχεία αποκατάσταση μυικών και τενόντιων τραυματισμών και επάνοδο των αθλητών σε υψηλό ρυθμό αγωνιστικών υποχρεώσεων χωρίς να επιβαρύνονται από φαρμακευτικές θεραπείες.

Ράπτης Γ. Κωνσταντίνος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός MD, MSc
https://www.raptisk.gr/

Βιβλιογραφία

 1. Kon E, Mandelbaum B, Buda R, Filardo G, Delcogliano M, Timoncini A, Fornasari PM, Giannini S, Marcacci M. Platelet-rich plasma intra-articular injection versus hyaluronic acid viscosupplementation as treatments for cartilage pathology: from early degeneration to osteoarthritis. Arthroscopy. 2011 Nov.

 2. Li FX, Li Y, Qiao CW, Zhu J, Chen J, Zhang PY. Efficacy and Safety of Platelet-Rich Plasma for Improving Clinical Outcomes after Total Knee Arthroplasty: A Systematic Review and Meta-analysis. Int J Surg. 2016 Dec 16
 3. Campbell KA, Saltzman BM, Mascarenhas R, Khair MM, Verma NN, Bach BR Jr, Cole BJ. Does Intra-articular Platelet-Rich Plasma Injection Provide Clinically Superior Outcomes Compared With Other Therapies in the Treatment of Knee Osteoarthritis? A Systematic Review of Overlapping Meta-analyses. Arthroscopy. 2015 Nov.
 4. LaPrade CM, James EW, LaPrade RF, Engebretsen L. How should we evaluate outcomes for use of biologics in the knee? J Knee Surg. 2015 Feb.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΙΑΤΡΟΙ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ