ΛΕΜΦΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Λεμφοίδημα και Διακοπές – Ένας πρακτικός οδηγός

 

Το λεμφοίδημα, ως μία χρόνια κατάσταση, μας ακολουθεί σε διάφορες δραστηριότητες της ζωής μας. Παρά τη χρονιότητα του, είναι σημαντικό να μπορούμε να είμαστε λειτουργικοί και να μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή.

Το καλοκαίρι και η περίοδος των διακοπών είναι μία περίοδος που όλοι αναζητούμε μία διέξοδο από την καθημερινότητα και μία ανάπαυση από τις συνηθισμένες σκοτούρες. Παρόλα αυτά, όλες οι χρόνιες καταστάσεις, όπως το λεμφοίδημα, μας ακολουθούν ανελλιπώς σε κάθε στιγμή.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να απολαύσουμε τις διακοπές μας, βοηθώντας το λεμφοίδημα και αποφεύγοντας τις επιπλοκές του;

Swimming-in-the-sea14

Κολύμπι

Ξεκινώντας από κάτι θετικό πρέπει να αναφέρουμε την αξία της κολύμβησης στη θάλασσα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν γυμναζόμαστε όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι όμως έχουμε πρόσβαση σε ένα αγαθό που είναι άπλετο και δωρεάν, την Ελληνική θάλασσα. Το κολύμπι έχει εξαιρετική αξία για όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από οιδήματα. Καταρχήν προσφέρει την ελευθερία της κίνησης, χωρίς κανέναν περιορισμό, όπως είναι οι επίδεσμοι. Ταυτόχρονα η άνωση του νερού ασκεί τόσο μεγάλη πίεση στην πρησμένη περιοχή που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την παροχέτευση του οιδήματος. Για να καταλάβουμε τον βαθμό της πίεσης, αρκεί να σκεφτούμε ότι αυτή που ασκείται στα πόδια μας όταν είμαστε στη θάλασσα μέχρι την μέση, αντιστοιχεί σε συμπιεστικές κάλτσες κλάσης ΙΙΙ.

Το κολύμπι παρέχει ελεύθερη κίνηση με ταυτόχρονη συμπίεση στον ιδανικό συνδυασμό!

Πρακτική συμβουλή: Για όσους έχουν έντονο οίδημα, μπορούν να κολυμπήσουν φορώντας το παλιό τους συμπιεστικό ένδυμα, κάλτσα ή γάντι, για ακόμα καλύτερη παροχέτευση.

Ήλιος

Σχεδόν όλοι στις διακοπές μας αναζητούμε λίγη ηρεμία κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Ξεχνάμε όμως τις βλαβερές συνέπειες αυτού ειδικά τις επικίνδυνες ώρες 12:00-16:00. Για τις συνέπειες του ήλιου έχουν αναφερθεί πολλές επιστημονικές ομάδες.

Καυτός ήλιος

Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν έχουμε οίδημα είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων. Κάθε έγκαυμα αποτελεί έναν τοπικό τραυματισμό για τα ήδη «ταλαιπωρημένα» λεμφαγγεία. Καλό είναι όταν έχουμε οίδημα να προτιμάμε το κολύμπι είτε νωρίς το πρωί, έως τις 10:00, είτε αργά το απόγευμα, μετά τις 17:00.

Λοιμώξεις και τραυματισμοί

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο συχνά ταξιδεύουμε αναζητώντας την ηρεμία ή την περιπέτεια. Κάποιες φορές, ανάλογα με το που θα βρεθούμε, μπορεί να εκτεθούμε σε κινδύνους για διάφορες λοιμώξεις. Ένας από τους πιο συχνούς κινδύνους είναι το περπάτημα ξυπόλητοι χωρίς καμία προστασία στα πόδια μας. Αυτό μπορεί να έχει δύο συνέπειες. Πρώτον τον τραυματισμό στα πόδια από κάτι αιχμηρό που μπορεί να πατήσουμε. Πολύ συχνό είναι να πατήσουμε μία πέτρα στην παραλία ή να γδαρθούμε από κάποιο αγκάθι στο ύπαιθρο. Είναι απαραίτητο λοιπόν να φοράμε πάντα παντόφλες. Δεύτερον μπορεί να γδαρθούμε από κάποιο φυτό αν πρόκειται να περπατήσουμε στη φύση άρα πρέπει να φοράμε παντελόνι με μακριά μπατζάκια. Αν δημιουργηθεί κάποιος τραυματισμός, αυτός μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου κάποιου βακτηρίου με συνέπεια τον ερυσίπελα.

Πρακτική συμβουλή: Να έχετε πάντα μαζί σας μία αντιβιοτική ή αντιμικροβιακή κρέμα για να τη χρησιμοποιήσετε άμεσα, μετά το συμβάν. Ο χρόνος για την επιστροφή στο σπίτι, που μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ή 3 ώρες, είναι αρκετός για την εξέλιξη της λοίμωξης.

Υψηλή θερμοκρασία

Στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά και καθιστά, κάποιες φορές, τη χρήση των συμπιεστικών ενδυμάτων ανυπόφορη. Όμως, δυστυχώς, η έντονη ζέστη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αύξηση των οιδημάτων. Είναι απαραίτητο λοιπόν, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, να φοράμε συμπιεστικά ενδύματα (κάλτσες ή γάντια) ακόμα πιο συστηματικά για την αποφυγή των επιπλοκών.

Υψηλή θερμοκρασία

Πρακτική συμβουλή: Χρησιμοποιήστε ενδύματα με υλικά όπως ασήμι ή βαμβάκι (αναζητήστε τα από τους ειδικούς) που δίνουν μία λίγο καλύτερη αίσθηση, έχοντας καλύτερη θερμορύθμιση ώστε να μπορείτε να αντέξετε ευκολότερα την υψηλή θερμοκρασία.

Κουνούπια

Η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για αυτό το μικροσκοπικό αλλά ύπουλο έντομο, το οποίο είναι πολύ συχνό στην Ελλάδα. Του αφιερώνουμε ειδική κατηγορία λόγω της ιδιαίτερης επικινδυνότητας  και συχνότητάς του. Ουσιαστικά τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί να αποτελέσουν την πύλη εισόδου μικροβίων, και μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές ιδιαίτερα αν αυτά συμβούν επαναλαμβανόμενα. Χρησιμοποιήστε απωθητικά κουνουπιών, προσέχοντας μόνο αυτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ευαισθησία στο δέρμα. Αν τσιμπηθείτε από κουνούπι και ιδιαίτερα αν αυτό κάνει έντονη αντίδραση, χρησιμοποιήστε άμεσα την αντιβιοτική σας κρέμα.

Κουνούπι

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια των διακοπών, βοηθώντας ταυτόχρονα το οίδημα μας.

Και επειδή το λεμφικό σύστημα είναι ένα τμήμα του σώματός μας και λειτουργεί σωστά όταν και εμείς είμαστε καλά, απολαύστε τις διακοπές σας και ξεκουραστείτε, είναι η αποτελεσματικότερη λύση.

Καλό καλοκαίρι…

 

Τριανταφύλλου Ευρυπίδης
Φυσικοθεραπευτής  MSc, MLD Instructor

http://www.bioanadrasis.com/

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΙΑΤΡΟΙ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ