ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Gyrokinesis® Gyrotonic® –Τι είναι?

gyrokenesis-at-rituel-studio-paris-3

Το Gyrokinesis®  και Gyrotonic®  είναι μια επαναστατική μέθοδος εκγύμνασης για ολόκληρο το σώμα. Ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα , αυξάνει το εύρος κίνησης των δύσκαμπτων περιοχών του σώματος, αυξάνει την μυϊκή δύναμη και βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία μέσα από μια σειρά κινήσεων με ροή και ρυθμό.

Η ιδιαιτερότητα της σε σχέση με άλλες μορφές άσκησης έγκειται στο γεγονός ότι οι κινήσεις είναι τρισδιάστατες στον χώρο συνδυάζοντας κίνηση σε διάφορα επίπεδα προσεγγίζοντας έτσι αποτελεσματικότερα την λειτουργική κινηματική του ανθρώπινου σώματος .

Συνδυάζει οφέλη που υπάρχουν στην Yoga, Tai Chi, την ενόργανη και τον χορό. Απευθύνεται σε όλους τους ασκούμενους κάθε επιπέδου και φυσικής κατάστασης. Η κινησιολογία της μεθόδου Gyrokinesis® & Gyrotonic®  βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων και δυναμώνει τους εν τω βαθει σταθεροποιούς μυς του κορμού. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί είτε σαν αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων και ειδικά αυτά που αφορούν την σπονδυλική στήλη, είτε για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης ακόμα και επαγγελματιών αθλητών.

gyrokinesis_2

Είναι μια σχετικά πρόσφατη μέθοδος εναλλακτικής εκγύμνασης της οποίας εμπνευστής είναι ο Juliu Horvath. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου οι μέθοδοι Gyrokinesis® & Gyrotonic® έκαναν την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εφαρμόζονται με μεγάλη απήχηση από την δεκαετία του 1980.

Ο δημιουργός της μεθόδου Juliu Horvath ήταν επαγγελματίας χορευτής. Στην πορεία της ζωής του υπήρξαν κάποιοι σημαντικοί τραυματισμοί που έβαλαν τέλος στην καριέρα του. Στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει την δύναμη και την ευλυγισία  του ασχολήθηκε με την Yoga. Έπειτα από την πολυετή ενασχόληση του με την Yoga δημιούργησε ένα πρόγονο των Gyrokinesis® & Gyrotonics που αποκαλούσε “Yoga for dancers”. Η εξέλιξη της μεθόδου αυτής οδήγησε σε αυτό που εμείς σήμερα γνωρίζουμε ως Gyrokinesis® & Gyrotonic®.

Η βασική διαφορά του Gyrokinesis® & Gyrotonic® έγκειται στο ότι για το Gyrotonic® απαιτείται μια σειρά από  ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα. Το Gyrotonic® χρησιμοποιεί τις αρχές του Gyrokinesis® ως βάση για να γυμνάσει το σώμα και να κινητοποιήσει τις αρθρώσεις. Η μοναδικότητα του είναι ότι δυναμώνει και διατείνει το σώμα με την ελάχιστη προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το ευρος κίνησης στις αρθρώσεις και προάγει τον συντονισμό των κινήσεων.

gyrotonic2

Τα μηχανήματα του Gyrotonic® κινούν ταυτόχρονα πολλές αρθρώσεις χωρίς αυτές να συμπιέζονται και η κίνηση διέπεται από μια φυσική αδιάκοπη ροη.

DSC_0767

Στο Gyrokinesis® οι ασκήσεις εκτελούνται σε καρεκλάκι και στο πάτωμα. Υπάρχουν δύο προγράμματα εκγύμνασης  60 και 90 λεπτών. Κάθε πρόγραμμα ξεκινά στην καρέκλα με μια σειρά από ήπιες κινήσεις ο οποίες λειτουργούν σαν ζέσταμα  και προετοιμασία του σώματος για τις πιο δύσκολες και απαιτητικές ασκήσεις. Όπως στο Gyrotonic® έτσι και εδώ η βασική αρχή είναι ότι οι κινήσεις διέπονται από μια φυσική αδιάκοπη ροη με ελάχιστη προσπάθεια με την απαραίτητη συνδρομή της αναπνευστικής λειτουργίας .

gyrokinesis

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με ασκήσεις στο δάπεδο που προάγουν την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης προσθέτοντας κινήσεις των ισχίων, των ώμων , των ποδιών και των χεριών. Στο τέλος οι ασκήσεις τελειώνουν στην όρθια θέση με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που προάγει τον συντονισμό των κινήσεων και την καρδιοαναπνευστική λειτουργια.

 

Μιχαλόπουλος Θ. Χρήστος
Φυσικοθεραπευτής BSc, MT IMTA

http://www.bioanadrasis.com

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ



ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ